×

Cam Tavan Ne Demek?

610 👁 8 Mart 2022 Salı 🇹🇷

Cam Tavan” ne demek biliyor musunuz? Ben bildiğimi düşünüyordum, ancak bugün aldığım bir mail ile tam olarak bilmediğimi fark ettim. Bunun kadına yapılan haksızlığı temsil ettiğini biliyordum fakat tam anlamıyla neyi simgelediğini bilmiyordum. 

 

Bu farkındalığı bana sağlayan "Veri Kaynağı" tarafından düzenli yayınlanan e-posta bülteni oldu. Veri Kaynağı'nın resmi sitesinde hakkımızda bölümü şu şekildedir.

 

Veri Kaynağı, Türkiye’ye dair sosyo-ekonomik verileri kamuya açık resmi kaynaklardan derleyerek toplumun tüm kesimlerinin kullanımına sunan bir İzlemedeyiz projesidir. verikaynagi.com adresi ve sosyal medya kanalları üzerinden yayın yapan çalışmanın amacı, veri temelli bir tartışma ortamının yaygınlaşmasına ve açık veriye ulaşımla ilgili farkındalık oluşmasına katkı sağlamaktır.

Kaynak: https://www.verikaynagi.com/hakkimizda/

 

Eğer açık kaynak verilerle yaptıkları düzenli paylaşımlardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta aboneliklerine katılmanızı tavsiye ederim. Farkındalık yaratan, oldukça faydalı bilgiler paylaşıyorlar.

 

Veri Kaynağı Kadın İstatistikleri

 

Şimdi Veri Kaynağı'nı tanıttığımıza göre gelelim tekrar cam tavana. Bu aldığım e-posta ile paylaştıkları tanım tam olarak aşağıdaki şekilde.

 

“Cam tavan sendromu” yahut “cam tavan” metaforu genel olarak görülmeyen bir üst sınırı ifade eder. Günümüzde genellikle toplumsal cinsiyet yargıları sebebiyle, özellikle kadınların profesyonel yaşamda ilerlemesinin önünce yapay bir engel, potansiyellerini gerçekleştirebilmesi üzerinde görünmez bir sınır olarak karşımıza çıkıyor.

 

Aslında cam tavan, kadınlara karşı, bizim isteyerek ya da istemeyerek ördüğümüz bir duvar. Ve bu duvar - ne kadar hayali de olsa - kadınların önüne büyük bir engel koyuyor. Ve bu engeli yıkmak o kadar zor ki. Bunun etkisini yapılan araştırmalar net bir şekilde ortaya koymuş.

 

Türkiye'de cinsiyete dayalı ücret farkı %15.6'dır.

 

2020 yılında Türkiye’de çalışan her 100 kişiden 31’i kadınken, her 100 yöneticiden yalnızca 19,3’ü kadındır.

 

Türkiye’deki toplam öğretim elemanlarının %45,3’ü kadınken; profesörlerin yalnızca %32,4’ü kadındır.

 

2020 yılında 184,7 bin kişi yüksek teknoloji alanında çalışmaktadır. Ancak bu alanda çalışanların sadece %27,7’si kadındır.

 

Bunlar benim aldığım bir kaç can alıcı noktayı göseren satırlar. Paylaşımın tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz. Türkiye'nin cinsiyet dağılımı neredeyse %50 %50. Yani her 100 kişiden 50'si kadın. Ve birazcık istatistik bilgisiyle fark edilebilir ki bu dağılım bu kadar büyük örneklem grupları içinde de eşit dağılması gerek. Yüz bin kişiyi geçen grupların içinde %1'den büyük her farkın bir nedeni olmalı. Araştırmalar gösteriyor ki biz kadına yeteri kadar değer ve olanak tanımıyoruz.

 

Kadınların değerini tartışmaya bile gerek yok. Umarım bu yazım sizlerde bir farkındalık oluşturmak anlamında faydalı olmuştur. Bu vesile ile tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

 

Ve her zaman olduğu gibi; farkına var, dengeyi bul ve değer üret. 

 


#cam tavan
#8 mart
#dünya kadınlar günü
#cam tavan sendromu

Yorumlar

🔝