×

Hareketli Parçası Olmayan Elektrikli Uçak

545 👁 1 Aralık 2018 Cumartesi 🇹🇷
MIT Motorless Plane

Geçtiğimiz 10 yıllarda bilim kurgu sevenlerin sıkça karşısına çıkan bir şey gerçek oluyor. Genel olarak iyon motoru diye isimlendirilen bilim kurgu artık gerçek. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, 9 yıllık çalışmanın ardından iyon gücüyle çalışan, pervanesi ya da türbini olmayan ve fosil yakıt kullanmayan bir uçak geliştirdi. Bu uçak iyonik rüzgar ya da elektro-aerodinamik itiş adı verilen güç ile çalışıyor. Bu güç, elektrik yükü bulunan atom ya da moleküllerin (iyonların) hareketinden elde ediliyor. Dünyada bir ilke imza atan MIT mühendisleri böylece herhangi bir hareketli parçası olmayan bir uçağı 60 metre boyunca uçurmayı başardı. MIT ekibinin geliştirdiği uçak küçük olsa da (5 metrelik kanat uzunluğuna sahip) araştırmacılar gelecekte bu teknolojinin yolcu uçaklarında yakıt tasarrufu amacıyla kullanılabileceğini söylüyor. Ayrıca iyonik rüzgar sessiz dronlar üretmek için pervanelerin yerine kullanılabilir. Yani uçan daireler gerçekten oldukları yerden hiçbir turbin ve motoru olmadan kalkabilecek.

The Jetsons

Yepyeni Bir İş Alanı

Bu teknolojik gelişme beni gerçekten çok heyecanlandırdı. Jetgiller gerçek oluyor. Çocukluk yıllarımda bu çizgi filmleri sürekli izler ve geleceğin gerçekten böyle olup olmayacağını düşünürdüm. Şimdi bunların gerçek olabileceğine gerçekten inanıyorum. Kimileri bu teknolojiyi bugünkü emekleyen haliyle eleştirebilir. Bense bu teknolojinin gerçekten çığır açacağına inananlardanım. Bir çok kişi teknoloji ve otomasyonun bir çok iş imkanını kapattığını düşünüyor. İşte size yepyeni ve çok uzun yıllar yaşayacak bir alan. Eletkro Aerodinamik adı verilen bu teknoloji yepyeni bir uzmanlık ve üzerine yazılı, halka açık bir makale bulamadım. Eğer sizler bu konuda detaylı bilgiye sahipseniz ve ya da akademik makalelere sahipseniz lütfen paylaşın.

Nerelerde kullanılabilir?

Bu teknoloji şu anda uçak teknolojilerine öncülük edecektir. Ancak ileride geliştirildiğinde farklı bir çok alana da destek olacaktır. Bu sistem uzay teknolojilerinde kullanılabilir. Kompressör sistemlerinde kullanılabilir. Sessiz dronlar yapımında kullanılabilir. Tek kişilik giyilebilir uçuş ekipmanlarında kullanılabilir. Ve daha bir çok alan bu teknolojiden faydalanacaktır.

Yaşanan Zorluklar Neler?

Bu teknoloji 9 yıllık bir çalışmanın ürünü bile olsa henüz emekleyen bir bebek sınıfında. Zaman içerisinde aldığı yatırımlar ve konuyu araştıranların sayısı arttıkça harcanan emeğe karşılık alınan verimde artacaktır. Emekleme aşamasında olduğu için bu konuyu araştıran ve yatırım yapan kişi sayısı çok sınırlı olacaktır. Yaşanacak olumsuzlukları ve kazanılmış dersleri paylaşacak ekipler henüz oluşmadı. Şuanda kullanılan sistemde 20.000 V pozitif ve negatif olmak üzere 40.000 voltluk bir potansiyel fark var. Bu enerjinin oluşturulması ve depolanması oldukça güç. Bu noktada gelişime açık.

Sistem kısaca bu şekilde. Gerçekten ben çok heyecanlandıran bir gelişme. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayınlandı. Yukarıda kısaca anlatımı olan İngilizce bir videosunu da ekliyorum. Umarım faydalı olmuştur.


#Hareketli Parçası Olmayan Elektrikli Uçak
#MIT
#iyon
#iyon itiş
#elektro-arerodinamik
#Jetgiller
#Elektrikli Uçak

Yorumlar

🔝