×

Tarçın'ın 10 Potansiyel Faydası

506 👁 8 Ekim 2018 Pazartesi 🇹🇷

Tarçın potansiyeli yüksek bir baharat. Tarçın binlerce yıldır aroması için zaten kullanılıyordu. Ancak son dönemde yaplan bilimsel çalışmalar ile medikal faydalarıda öne çıkmaya başladı. En önemli faydalarının başında içerdiği antioksidanlar geliyor. Bunlar sayesinde kanser ve diyabet gibi bir çok hastalığın önüne geçebilir. Eğer ilginizi çektiyse, okumaya devam edin.

Tarçın

Tarçın Türleri

Tarçın, genellikle Siri Lanka'da yetişen Cinnamomum verum ağaçlarından elde edilir. Tarçının ayırt edici bir özelliği de içerdiği kumarin miktarıdır. Kumarin, aşırı alındığında ciğerlerinize zarar verebilecek bir bileşendir. Tarçın kullanırken, mümkün olduğunca az kumarin içerdiğine dikkat etmelisiniz.

4 Çeşit tarçın bulunmaktadır.

  • Endonezya Tarçını (1 kilo başına 2,15 gram kumarin içerir.)
  • Saigon Tarçını (1 kilo başına 6,97 gram kumarin içerir.)
  • Cassia Tarçını (1 kilo başına 0,31 gram kumarin içerir.)
  • Seylan Tarçını (1 kilo başına 0,017gram kumarin içerir.)

Meksika tarçını ya da gerçek tarçın olarak da bilinen Selan tarçını en güvenilir olandır.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

1. Tarçın Güçlü Antioksidanlar İçerir

Tarçın içerisinde polifenoller olarak bilinen ve zararlılarla savaşan antioksidanlar ile doludur. Araştırmalar tarçının içerisinde 41'in üzerinde sizi koruyacak bileşenler olduğunu keşfetti. Tarçın ORAC* sıralamasında 7. sırada yer almaktadır.

*ORAC (Oxygen radical absorbance capacity), vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açan maddelerin imha edilmesi, yani emilim değerini belirten ve besinler için kullanılan bir ölçektir.

Baharatlar arasında tarçın, en çok antioksidan içerendir. Polifenoller dışında tarçın ayrıca fenolik asit ve diğer flavonoidleri de içerir. Bunlar bitter çikolata ve meyvelerdekine benzer. Aynı zamanda kanda kanser ve kalp hastalıklarına sebep olan zararlıların birikmesini de önler.

2. Vücutta Enflamasyon** ile Savaşır

Enflamasyon, inflamasyon, yangı veya iltihaplanma, canlı dokunun her türlü canlı, cansız yabancı etkene veya içsel/dışsal doku hasarına verdiği sellüler (hücresel), humoral (sıvısal) ve vasküler (damarsal) bir seri vital yanıttır.

Tarçın içerisindeki anti-inflamatörler sayesinde vücudunuzdaki şişkinlik, iltahap ve yangıları engeller.

3. Sizi Kanserden Korur

Tarçın kanser hücreleri için zehirlidir ve ölümlerine sebep olur. Oluşumların büyümesini ve çoğalmasını engeller. Fareler üzerinde yapılmış bazı çalışmalar ciddi olumlu sonuçlar vermiştir.

Başka bir biyoaktif bileşik olan Sinamaldehit antikanser özelliği taşır. Bir çalışmada sinamaldehit uygulanmasının ardından, melanom kanserinde tümör hacmi küçülmüştür. Tarçındaki polifenoller de beyin kanserine karşı koruma sağlar.

Tarçının Kalbe Faydası

4. Kalp Sağlığını Güçlendirir

Tarçın, kötü kolesterolü azaltır ve iyi kolesterol seviyelerini dengeler, böylece kalp krizlerini önler. Bu özellikle tip 2 diyabetli hastalarda geçerlidir. Çeşitli hayvan çalışmaları, tarçının tansiyonu nasıl azaltabildiğini de göstermiştir.

Tarçın, aynı zamanda yüksek yağlı diyetlerin olumsuz etkilerini de azaltabilir. Bilim insanları, tarçının depolama sürecine katılan yağ moleküllerinin oluşumunu engellediğini buldular.

Tarçın aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırır. Bu sayede vücutta oluşmuş hasarlarda onarım sürecini hızlandırır. Bu süreç kalbin kendi dokuları içinde geçerli olduğu için kalp krizlerini de önler.

5. Kan Şekerini Düşürür

Birkaç küçük çalışma, tarçın alımını kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine bağlamıştır. Tarçın, bunu insülin direncini azaltarak başarır. Karaciğer sorunlarınız varsa, doktorunuzla konuşmadan tarçın almayın. Tarçındaki antioksidanlar, diyabeti kötüleştirebilecek oksidatif stresi azaltır. Oksidatif stres tip 2 diyabetin ana sebeplerindendir.

TIME dergisinde yayınlanmış bir makalede, düzenli tarçın kullanan tip 2 diyabet hastalarının kan şekerlerinde ciddi bir düşüş gözlendiği yayımlanmıştır. Tarçın, diyabette olumlu etkileri ile birlikte tehlikelerde barındırmaktadır. Bu yüzden doktorunuza danışmadan kullanmanızı önermiyorum.

6. Tarçın Sindirim Sistemini Güçlendirir

Tarçındaki yağlar güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bunlar sindirim sisteminde enfeksiyonlara neden olan bakterilerle savaşır. Tarçının antifungal özellikleri, sindirim sistemindeki kandidaları bile tedavi eder.

Tarçın bağırsaktaki besin emilimini de artırır. Bu sadece bağırsak sağlığını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığınıza da katkıda bulunur.

7. Diş Sağlığınızı Geliştirir

Tarçın, diş ağrılarını azaltabilir. Oral enfeksiyonları ve ağız kokusunu çözebildiği araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Tarçın çiğnemek ya da suya karıştırılarak içilmesi nefesinizi ferahlatır.

8. Boğaz Ağrılarına İyileştirir

Tarçın barındırdığı antibakteriyeller ve antioksidanlar sayesinde boğaz ağrılarınızı hafifletir. Sabahları bir çay kaşığı tarçın tozunuzu çayınıza karıştırabilirsiniz. Bu boğazını yumuşatacaktır.

Tarçın Cilde Faydası

9. Tarçın Cilt Sağlığınızı Geliştirir

Tarçın sivilce ve akneleriniz için çok etkilidir. Tek yapmanız gereken basit bir kür. Üç yemek kaşığı bal ile bir çay kaşığı tarçını karıştırın. Hamur haline getirdiğiniz karşımı yüzünüze uygulayın. Tarçın sivilcelere sebep olan bakterilerle savaşırken, balda cildinizin kızarıklığını azaltır ve nemini geri getirir. Bu maskeyi 10 dakika (yada yüzünüz yanmaya başlayana kadar) uygulayın ve soğuk suyla yıkayın. Ardından kuru tutun.

Not: Tarçını tek başına doğrudan cildinize uygulamayın. Tahrişe neden olabilir.

10. Saçlarınızın Uzamasını Sağlar

Sayıları azda olsa bazı araştırmalar, tarçının saç uzamasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bunu da saç derisinde dolaşımı hızlandırarark başarıyor.

Saç diplerinize uygulayabileceğiniz bir kürü, yarım su bardağı zeytin yağı ile bal ve bir çay kaşığı tarçın ile elde edebilirsiniz. Ocakta ılıştıracağınız zeytin yağı ile bal ve tarçını karıştırın. Bir fırça yardımı ile saç diplerinize uygulayın. Daha hızlı bir saç uzaması ve daha az saç dökülmesi için bunu haftada bir uygulayabilirsiniz.

Tarçını Nasıl Tüketebiliriz?

Toz Halinde

Tarçın tozunu yemeklerinize bir tutam katarak kullababilirisniz. Sabahları yulaflı gıdalarınıza da ekleyebilirsiniz.

Takviye Gıdalarla

Tarçın ne kadar faydalı da olsa dikkat edilmeli. Aldığınız takviyelerin güvenilirliğinden emin olun. Doktorunuza danışın.

Sıvı Halde

Ilık suya bir tutam karıştırarak kullanabilirisniz. Hatta bir kaç damla limonda ekleyebilirsiniz.

Yan Etkileri

Tarçındaki kumarin miktarı karaciğerinize zarar verebilir. Seylan tarçını, en az miktarda kumarin içeren türdür. Eğer karaciğer sorunları yaşıyorsanız tarçından tamamen uzak durmak en iyisi.

Normal miktarlarda alındığında tarçın güvenli olmasına rağmen, fazlalığı sorunlara neden olabilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, güvende kalın ve kullanmaktan kaçının.

Tarçın, kan şekerini ve kan basıncını düşürür. Bu durumlardan herhangi biri için ilaç alıyorsanız, doktorunuza danışın.


 

Burada belirtilen tüm bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Aile hekiminiz veya doktorunuza danışmadan tarçın kullanımınıza dikkat edin.

Kaynak

 


#Tarçın
#Tarçın Faydaları
#Sağlık
#Antioksidan

Yorumlar

🔝